Jídlo a pití

Stejně jako jejich pevninští francouzští krajané i na Korsice berou jídlo a pití velmi vážně. Přesně v půl jedné po polední nastává ve městech menší dopravní špička - to jedou ostrované domů nebo do restaurace na oběd (většinou o třech chodech), jehož kvalita bývá předmětem živých diskusí po celé následující odpoledne.

Dokonce i návštěvníci s nízkým rozpočtem si většinou mohou dovolit jíst v pizzeriích, a když aspoň párkrát neokusí plný tradiční korsický oběd či večeři, připraví so o jeden ze zásadních zážitků, které Korsika nabízí.

Snídaně a občerstvení

Typická kavárenská snídaně na Korsice sestává z croissantu neboli pain au chocolate - barman většinou nechá na vašem stole ošatku s pečivem a vy pak zaplatíte za snědené kousky - a kávy či horké čokolády. V přímořských letoviscích servírují mnohé podniky tzv. petit déjeuner complet, což je půlka bagety, máslo a džem, džus a croissant v ceně kolem 5 EUR na osobu. Snídani připravují samozřejmě i v hotelových restauracích, ale účtují si více a jejich interiéry nejsou zdaleka tak přitažlivé jako slunné terasy Korsických kaváren.

Kompletní jídla

Plat du jour, často jeden z regionálních pokrmů, může být sice součástí menu fixe, ale stojíte-li o neomezený přístup k šéfkuchařovým specialitám, je nutno si vybrat něco z jídelníčku (á la carte). Korsika, stejně jako Francie, podává veškeré saláty (někdy i zeleninu) odděleně od hlavního jídla, a na konci oběda i večeře vám bude nabídnuta káva (za kterou je nutno také zaplatit). Vaši korsičtí hostitelé vám mohou nabídnout jako pozornost podniku skleničku eau de vie, místní kořalky. Ryby jsou prodávány podle váhy - uvedená cena v jídelníčku představuje tedy cenu za 100 g, proto je lepší se informovat předem, na kolik vás přijde celý kus.

Na rozdíl od většiny středomořských zemí se může Korsika pochlubit širokým výběrem tradičních dezertů. Většinu z nich tvoří korpus z mléka a vajec (např. fiadone, zákusek s tvarohem), jenž Korsičané s oblibou máčejí do alkoholu a flambují. V honosnějších Korsických restauracích a kvalitních patisseriích si můžete objednat beignets, koblížky z kaštanové mouky často plněné ovčím sýrem (brocciu).